Inceputurile ZenSushi
Povestea ZenSushi a inceput demult si are la baza pasiunea pentru mancarea japoneza, pentru armonia gustului si pentru lucrurile facute corect.
Sufletul acestei povesti sunt Iulian si Andrei, care si-au dorit sa aduca adevaratul gust al preparatelor japoneze in Romania si sa ridice standardele de calitate si servicii pe aceasta nisa. Totodata, au facut produsele mult mai accesibile ca pret pentru bucuresteni, fara sa faca rabat la calitatea ingredientelor.
Primul contact cu sushi-ul l-au avut inca de prin anii 2000, cand amandoi lucrau la restaurantul Tokyo din Bucuresti. Andrei a plecat apoi sa lucreze in strainate, ca chef, iar Iulian a ramas alaturi de proprietarul Tokyo – Okuda Yutaka, timp de 3 ani. Astfel a invatat meseria direct de la sursa. Mai tarziu, s-a mutat la alt local cu specific japonez – Sushi to Go. Aici a stat inca 2 ani, acumuland atat experienta, dar observand si aspectele negative, atat din culise, cat si din feedback-ul clientilor.
In 2009, Iulian a decis sa deschida un restaurant care avea sa aiba mancare buna, cu ingrediente premium si era hotarat sa nu repete greselile observate la fostele locuri de munca. L-a luat alaturi de el pe Andrei cu care au pornit intr-o cursa ce parea usor nebuneasca la inceput.
De la primul restaurant, la urmatoarele patru
Au deschis primul restaurant in strada Serban Voda, in cladirea in care functionase un pub. Au lucrat cot la cot, facand pe muncitorii, pe arhitectii si chiar pe instalatorii. Cea mai intensa amintire de la inaugurare? Le-au inghetat tevile de apa. Asa ca s-au apucat sa le demonteze, ca sa le monteze iar la loc. La inceput erau doar ei doi si inca un angajat si faceau de toate.
Trei ani mai tarziu – in 2012, au ajuns sa inaugureze al doilea local ZenSushi, in zona Victoriei. Acesta a fost deschis pe locul unui alt restaurant si a fost mai mult o oportunitate valorificata pe loc decat o actiune indelung planuita. De data aceasta au lucrat cu un arhitect, dar pe baza ideilor lor. Au vrut sa aiba un ambient minimalist, modern care sa reflecte armonia si pacea caracteristica filosofiei Zen.
Cand s-a “nascut” ZenSushi Dorobanti, in 2014, aveau deja lectia invatata si le-a fost mai usor sa o aplice si pe urmatoarele localuri deschise.
Primul restaurant deschis – cel din Serban Voda – nu mai face parte din lantul ZenSushi. Insa, acesta a fost suplinit nu de unul, ci de inca 2 restaurante – Sarroglia si Nordului, plus un mic local de concept “take away”.
In 2016 au inaugurat ZenSushi Sarroglia, din incinta Hotelului Sarroglia. Acesta a avut nevoie doar de cateva completari pentru a ajunge la stilul actual – industrial modern. Tot pe stilul industrial, bazat pe propriile lor idei de design, a fost conceput si ZenSushi Take Away. Asa a aparut un concept nou de “sushi la pachet”, mentinandu-se insa calitatea exceptionala din restaurante, totul fiind facut pe loc. La ZenSushi, nimic nu este pregatit dinainte si pastrat in caserole. Nu se folosesc niciodata scurtaturi” in prepararea retetelor. Accentul se pune mereu pe calitatea si prospetimea preparatelor.
Oamenii ZenSushi
Andrei si Iulian au intrat in lumea gastronomiei japoneze din vremuri in care, cei mai multi romani nici nu auzisera de asa ceva. Andrei a lucrat cinci ani ca chef la Tokyo Restaurant, inca de la sfarsitul anilor ‘90. El l-a recomandat pe Iulian proprietarului – Okuda Yutaka, desi Iulian nu avea nicio experienta in domeniu la momentul respectiv. Andrei a plecat apoi in Mare Britanie, la New Castle, unde a lucrat timp de trei ani pentru Saint Sushi.
Cand i-a venit ideea unui restaurant japonez care sa respecte retetele si rigoarea bucatariei nipone, Iulian a decis ca proiectul ar capata forma mult mai repede si bine alaturi de un om cu experienta lui Andrei. Asa a inceput povestea.
Desi in intervalul 2011 – 2014 au deschis 2 restaurante, pe langa cel initial, cei doi au gasit timp sa investeasca in propria lor pregatire. Stiau ca daca vor sa ofere produse si servicii de calitate premium trebuie sa invete si ei de la maestrii. Asa ca, in 2011, Iulian a fost in Japonia intr-un curs de pregatire cu Masayoshi Kazato – presedintele All Japan Sushi Association & Sushi skills Institute.
In 2014, s-a instruit alaturi de Ken Kawasumi, campionul absolut al Japoniei la sushi. – Kuroobi. Da, in Japonia exista campionate de sushi. Iar in 2014, Iulian a participat la Campionatul Mondial de Sushi din Tokyo, unde a iesit in primii 10 sushi chefs din lume.
Lantul ZenSushi nu ar fi insa asa cum este, fara intreaga echipa din spate. Sunt peste 100 de anagajati in cele 5 localuri. Dintre ei, sunt cativa care au ramas inca de la inceput. Cei mai multi sunt recrutati cu zero abilitati. Aici sunt instruiti sub aceeasi deviza de maxima calitate, mod de lucru igienic si respectarea retetelor si a corectitudinii modului japonez de preparare a mancarurilor.
Gusturile ZenSushi nu se discuta
ZenSushi a fost primul care a introdus in Romania, conceptul de platouri sau meniuri de sushi si sashimi. Astfel poti descoperi nebanuite combinatii si gusturi pe care nici nu te-ai fi gandit sa le incerci.
Aici a fost servit si mancat primul Spicy Tuna Tempura Maki. Tot aici a fost vazut si degustat prima dat spectaculosul Dragon Maki – o aparitie pe cat de sofisticata, pe atat de savuroasa. Duck Harumaki – adica role de orez cu carne de rata si legume – este si el un preparat marca ZenSushi.
Dar pentru ca am vorbit de Campionatul Mondial de Sushi, nu putem sa nu aducem vorba si de preparatul care l-a plasat pe Iulian in primii 10 sushi chefs din lume. World Cup Sushi inseamna somon marinat pe pat de orez, cu trufa neagra si desigur, cateva ingrediente secrete.
Toate retetele sunt gandite, pregatite si testate de Iulian si Andrei.
Iata de ce ZenSushi inseamna cel mai japonez sushi pe care il poti manca in Bucuresti. La ZenSushi poti fi mereu sigur de ingrediente proaspete, de calitate premium. Toate restaurantele sunt menite sa iti ofere o experienta relaxanta si o aventura a gustului, cum altfel decat Zen?